KENALI SAYA?

My photo
Diam itu lebih baik. Berdiam, tidak memberikan sebarang ekspresi dan balasan. Baik untuk tempat dan ketika yang hati merasakan ianya adalah terbaik untuk berdiam diri. Hati yang mahukan. Hati merasakan terbaik untuknya. Saya mengikut kehendak si hati ini sahaja. Maafkan diri ini jika ada ucapan, kiriman, mesej atau khabar yang tidak berbalas. Bukan sombong atau tidak peduli. Jauh di sudut hati ini, selalu mendoakan kesejahteraan, kebahagiaan, dan keberkatan di setiap masa. Antara harapan, keinginan, kemahuan, impian dan penantian. Dan Allah tahu yang terbaik. Saya yakin. Inilah saya. Maafkan~

Tuesday, March 1, 2011

SITUASI 29 (REBAN)

Perkataan 'reban' bagi masyarakat luar mungkin mempunyai satu maksud sahaja iaitu 'reban ayam'. Namun, bagi kami masyarakat Utara memiliki dua maksud yang merujuk kepada perkataan 'reban' tersebut.

    Reban = 1) Reban Ayam
           2) Roboh

Perkataan 'reban' ini mula menjadi isu, apabila seorang kawan bertanyakan saya mengenai maksud 'reban' bagi masyarakat kedah. Saya menjelaskan bahawa, perkataan 'reban dapat digunakan dalam ayat seperti berikut:

   1) Rumah Pak Ali telah reban apabila terkena puting beliung pada awal pagi kemarin.   2) "Hati-hati duduk atas kerusi tu, nanti reban pula, kata Syamil kepada Ali".

No comments:

Post a Comment